Powered by Jasper Roberts - Blog

WHAT CAN WE DO?

2011-08-22 @ 07:51:58

I dag har jag startat dagen med att fortsätta läsa bloggen "Lotusbarnen" som jag hittade för några dagar och just nu sitter jag med väldigt våta kinder. Det är så fruktansvärt att läsa om hur illa barn behandlas och med en värld av övergivna barn, svältkatastrofer och krig önskar jag att det fanns något jag kunde göra. Jag och Micke ger redan pengar till välgörenhet (Läkare utan gränser) men jag skulle vilja göra något mer konkret också. Jag vet dock inte vad eftersom jag inte har möjlighet att åka i väg som volontär nu men jag skulle mer än gärna ta emot tips av er läsare. Någon av er gör kanske något konkret eller vet kanske om hur man kan hjälpa till? Om ni gör det - berätta!

Ha en fin dag och har ni möjlighet - gör något gott för någon annan i dag!
Kategorier: EVERYDAY TALK 22

Kommentarer:
#1: Jenny
2011-08-22 @ 08:27:26

Idag fick jag veta att mannen som tog med sig pengarna från mina Tradera-auktioner kommit fram till sin familj i Libyen! :) O han har tidigare varit i Tunisen och där lämnat pengarna! Du kanske kan göra på något liknande sätt?



Kram!

#2: Everydaywords
2011-08-22 @ 08:38:18

Sånt här blir man glad av. En bloggare som ägnar ett helt inlägg åt någon/något annat än sig själv. :-) Det är svårt att komma på något konkret tycker jag med. Skänka pengar är nog det de flesta gör!

#3: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 08:42:58

Jenny Så sant så! Kanske till läkare utan gränser eller något liknande :). Bra tips finis!!

#4: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 08:44:42

Everydaywords Ja egentligen borde jag göra sånt oftare för privat är jag väldigt medveten men tyvärr har bloggen blivit allt mer mode det senaste året. Får försöka få in mer av "mig" och mina åsikter här tror jag :). Och ja, skänka pengar är ju bra men jag känner liksom att jag vill gör något mer. Något som kanske känns lite mer, förstår du? Kram

#5: Natalie.
2011-08-22 @ 08:52:19

Tack raring!

#6: Emma says style, love & rock and roll.
2011-08-22 @ 10:03:40

Du vet ju att jag alltid kan föra över pengarna direkt till Kennedy utan mellanhänder - direkt till afrikas horn.

#7: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 10:41:01

Natalie :)

#8: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 10:42:04

Emma Men åh!! Bästa bästa ju!!

#9: Dana
2011-08-22 @ 11:11:09

Oh Anna, you have such a good heart! I'm not quite sure what to do because the options are really limited. Perhaps you can go to a local orphanage and hang out with some one the kids there, most of them are really cute, I'm sure since I just came from one right now :)

#10: Åsa
2011-08-22 @ 11:40:54

Du söta rara, jag blir alldeles rörd. Du är helt underbar! Jag tänkte tippsa om det jag brukar göra. Och det är att köpa något ur Barnfondens gåvokatalog http://www.gavokatalogen.barnfonden.se/

Jag har bla köpt en get till en familj i Zombia (350kr). Leksaker till en förskola i Gambia (150kr) o.s.v. Man bara klickar på det man vill köpa och lägger i kundvagnen. Hihi, ett välbekant shopp sätt måste jag få säga. Det här kan vi tjejer!blink

Det som är bra är att det finns gåvor från 100kr och uppåt. Och att man kan se vilket land det kommer till o.s.v. Sedan får du ett fint gåvobrev hem i din brevlåda där det står vad du köpt e.c.t.

-Bra va!?

Bästa kramen. Åsa.

#11: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 13:43:03

Dana So have u honey! IUnfortunately I don't think we have an orphanage here but it is a really good suggestion! Are u visiting your often? Hugs honey!

#12: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 13:44:36

Åsa Det är en superbra idé! Man skulel ju i och för sig kunna starta en insamling med saker här i stan, ha loppis och sedan skänka pengarna till något man tror på. På så vis ger man inte "bara" pengar utan gör en aktiv handling, det skulle kännas så bra att få göra något aktivt!



Kram

#13: anna klara
2011-08-22 @ 13:45:38

Vad bra att du skrev detta. Tack för tipset om bloggen. Det finns ju mycket du och alla andra för den delen skulle kunna göra.



1.Finns ju massvis med organisationer att skänka pengar till, små som stora och en del jobbar direkt med tex barnhem i INdien. Jag är månadsgivare hos IM (individuell människohjäp) och det tycker jag är bra. Sen kan man ju bli fadder också, antingen till ett barn eller en hel by. Jag tycker alla kan göra nått, även små bidrag gör skillnad i det långa loppet. Det är ju en prioriteringsfråga. Vad är viktig? Att ha ännu en tröja i garderoben eller att kunna hjälpa ett barn att gå i skolan och få mat? För mig är valet väldigt enkelt.



2. Bli en medveten konsument. Dina shoppingval kommer att på ett eller annat sätt att påverka andra människor. Hur är produkten tillverkad? Vem står bakom den? Köper du en kjol handlar det ju inte bara om vem som har sytt ihop den utan även hur man producerat tyget. Det krävs naturresurser både i form av energi och vatten att göra tyger. Vatten som egentligen skulle behöva bli drickvatten eller användas för att bevattna odlingen av grödor. Sen är det ju vanligt att de använder starka bekämpningsmedel som kan skada arbetarnas hälsa. Jag förstår att det kan vara svårt att ta till sig detta om man är en modebloggare där mycket handlar om shopping. Men man får försöka se att ens shoppingval faktiskt påverkar.



3. Du kan ta till vara det faktum att du är en relativt stor bloggare med många läsare. Du kan engagera dina läsare i olika frågor och du skulle tex kunna dra igång en insamling här på bloggen :)



4. Det här tycker jag alla borde göra nån gång och det är att läsa en kurs i u-landskunskap. Det är minst sagt lärorikt. Man får upp ögonen för saker som man aldrig tidigare kunnat se och man får perspektiv på sin egen tillvaro. På Umeå universitet kan man läsa u-landskunskap som distans/helgkurs och den kan man mycket väl kombiner med sina övriga studier. Det gjorde jag, jag läste helfart på mina vanliga kurser och sedan denna som tillägg och det blev inte för mycket. Det är det bästa och viktigaste studievalet jag gjort.



Hoppas detta gav dig några idéer :) Kram

#14: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 13:51:37

Anna Klara Ja det finns så mycket man kan göra och det är bra! Det finns något för alla, oavsett storlek på plånboken och oavsett hur stort engagemang man har.



Vi ger redan pengar och det är ju jättebra men jag vill göra något mer. Ska försöka klura lite på en loppis eller liknande där man kan gå ihop några stycken och ge alla insamlade pengar till välgörenhet. Vore superkul om folk kunde lämna sånt de inte vill ha själva då så att fler blir inblandade och kan se att det går att göra något även om man inte är rik eller har tid (eller lust att ta sig tid). Det viktiga är ju inte bara att ge pengar utan att faktiskt lägga ner tid och engagemang på att göra något och att engagera andra!



Kram

#15: Faster maria
2011-08-22 @ 14:10:14

Det är ju inte bara i u-läder som barn far illa. Vi ger också pengar till läkare utan gränser för det känns som de gör störst nytta. Sen är det naturligtvis som Anna klara skriver väldigt viktigt att handla medvetet och då gärna både ekologiskt och rättvisemärkt. Och, som du just nu gjort, sprida detta vidare och försöka få fler att engagera sig. Mycket mer kan man nog inte gör för de utanför våra gränser utan att själv åka dit.



Däremot kan du hjälpa barn här hemma. Du kan kontakta socialen för de söker ofta kontaktfamiljer som kan ta emot ett eller flera barn någon gång per månad. Du kom säkert ihåg att vi hade en flicka som hette Marie ett tag på detta sätt. Det är oerhört givande när man märker att man faktiskt gör nytta. Dels får barnet ett välkommet miljöombyte från en kanske jobbig hemmiljö, föräldrarna får avlastning om de lever i en pressad situation och ni själva får en massa kärlek och tillfredsställelse när ni ser att barnet mår bättre och bättre.



Jag rekommenderar det verkligen!



Ha en bra dag!

kram fr Maria

#16: ANNAWII ♥
2011-08-22 @ 14:15:01

Maria Ja det är faktiskt ett otroligt bra tips! Det är något jag tror skulle passa mig ganska bra då jag älskar barn och alltid tar mig tid för dem. Man kan ju tyvärr inte göra allt för alla men att göra vara stödfamilj är ju ett väldigt stort åtagande som kan hjälpa ett barn att få lite trygghet och det är ju allt för det barnet.



Stor kram älskade och kloka Maria!

#17: anna klara
2011-08-23 @ 00:31:54

Kom på en till sak. via röda korset kan man hjälpa barn med läxläsning. Detta gjorde jag när jag pluggade. Det var ett par timmar en kväll i veckan då man samlades i en lokal. Sen fick barn som tex inte hade föräldrar som kunde hjälpa dem med läxläsningen komma dit. Det var ett roligt hjälparbete där man fick träffa en massa härliga ungar.

Sen undrar jag en sak. Du svararde inte direkt på det jag skrev om att det är resurs krävande med produktion av kläder och att en del saker produceras ochysst. HUr ställer du dig till detta? Du verkar vara en sån godhjärtad människa som bryr sig om andra men samtidigt bidrar du indirekt till problemen genom all shopping. Jag har slutat köpa kläder i princip för jag tycker jag har mer än vad jag behöver. Och sen finns det ju myrorna mm om man nu måste shoppa. Vore intressnt att veta hur du resonerar? Jag antar att det mesta kläderna inte är rättvisemärkta? De flesta verkar ju shoppa utan att ha en aning om hur alla dess kläder är framställda. Vem som gjort arbetet (ibland barnarbete) och vilka resurser man fått offra (vatten, mark osv)

Hoppas du får en bra kväll :) Kram

#18: ANNAWII ♥
2011-08-23 @ 07:18:12

Anna Klara Bra tips!



Jag tänkte att det framgår ganska tydligt, om man läser bloggen, att jag för tillfället inte handlar särskilt etiskt. Jag köper billiga märken och handlar inte ekologiska och/eller rättvismärkta kläder i dagsläget. När det kommer till mat är jag betydligt mer noggrann och har även börjar bli mer noggrann när det kommer till skönhetsprodukter. Det jag tänker på när det kommer till kläder är att försöka att inte handla skinn om det finns bra likvärdiga alternativ och päls skulle jag inte ta i med tång. Mode och kläder är ett enormt intresse för mig och i dagsläget, med en studentbudget och min stil, känner jag att det är svårt att handla helt etiskt. Men visst jag skulle kunna bli bättre på att handla second hand så det är något jag ska tänka på. Jag är i alla fall medveten om att jag absolut inte är en ängel när det kommer till min klädkonsumtion och skulle aldrig påstå att jag var det.



Kram

#19: Dana
2011-08-23 @ 12:37:45

Oh not really, but that was because at school we have this thing called "PEACE Work" when we do community service, this year we got to visit an orphanage :)

#20: ANNAWII ♥
2011-08-23 @ 18:21:57

Dana That should every school have! Such a good initiative! Hugs

#21: Nellie Bolin
2011-09-24 @ 02:03:47

Mycket inspirerande!

#22: ANNAWII ♥
2011-09-24 @ 07:37:31

:)

Min profilbild

Kontakt samarbeten: annawiiblog@gmail.com »

bloglovin

Arkiv

2024:

01 02 03

2023:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2022:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2021:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2020:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2019:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2018:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2017:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2016:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2015:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2014:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2013:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2012:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

2011:

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12
RSS 2.0